“De Vikingen zijn terug” is een aardig boekwerk over de Scandinavische kijk op zakendoen. De schrijvers geven regels voor maatschappelijk ondernemerschap en sociale gedrag.
“Verandering wordt verstikt door angst en een misplaatst respect voor sociale normen. Wees soms onbeschoft.” (einde citaat). Zo, die zit: als je niet af en toe je angst overwint, niet een keertegen alle sociale omgangsvormen in onbeschoft bent, dan sta je ontwikkeling in de weg, voor je zelf en voor anderen. “Creativiteit wordt getemperd door arrogantie en vooroordelen. Wees altijd bescheiden.” (einde citaat).Aha, bescheidenheid maakt iemand meer toegankelijk voor kennis, inzichten, meningen en waarden van anderen.
Nu klinkt onbeschoft wel heel hard in onze Nederlandse taal en cultuur. Ik weet niet welk woord er in de oorspronkelijke Zweedse tekst staat. Volgens mijn woordenboek kun je onbeschoft (terug) vertalen in oförskämd, fräck, ohyfsad of hutlös. Enoförskämd en fräck laten zich ook (weer andersom) vertalen als onbescheiden, onbeschaamd of brutaal. En hutlös is ook schaamteloos of onbeschaamd. Ohyfsad betekent onfatsoenlijk, onbehoorlijk, onbeschoft of ongemanierd. Ik ben geen beëdigde Zweedse tolk, maar misschien mag ik hier de gebruikte vertaling “wees soms onbeschoft” aanvullen met “heb af en toe lef”, heb het lef om soms gewoon boos te worden, soms gewoon tegen heilige huisjes van “iedereen doet het zo” in te gaan, soms gewoon op te staan en weg te lopen. En doe dat dan tegelijkertijd niet arrogant en zonder vooroordelen. Ga op een gelijkwaardige manier de communicatie aan met anderen. Respecteer de mening van een ander, respecteer diversiteit, verbreek de persoonlijke verbinding niet. Durf ook weer terug te gaan, je emotie te benoemen,sorry te zeggen en dwing respect af. Heb het lef jezelf te zijn én durf je, in alle bescheidenheid, te laten beïnvloeden door anderen. Staan en ver-staan – dat is de basis voor persoonlijke ontwikkeling en voor leiderschap in robuuste en wendbare organisaties.
Ab Groen, ‘s-Hertogenbosch